Exista patru mari posturi peste an care influenteaza viata fiecarui crestin si, implicit, trecerea sa in nefiinta: Postul Pastelui, Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, Postul Adormirii Maicii Domnului si Postul Craciunului. In plus, mai exista zilele obisnuite de post (miercuri si vineri in general), dar si cateva sarbatori in care postul este obligatoriu.
In perioada de post o mare parte din obiceiurile de inmormantare raman aceleasi, insa exista si cateva aspecte care se schimba. Este foarte important sa cunoastem aceste mici diferente deoarece ele impun o anumita conduita asteptata atat de catre preotul care oficiaza slujba de inmormantare, cat si de catre cei ce vin sa isi aduca un ultim omagiu.
Principala diferenta ce apare atunci cand inmormantarea are loc in perioadele de post tine de ceea ce se ofera de pomana. Mancarea trebuie sa fie de post, atat cea servita la pomana, cat si ceea ce oamenii primesc in timpul priveghiului. Chiar si ingredientele dulci din coliva trebuie sa fie de post, deci ai grija atunci cand o pregatesti sau atunci cand o comanzi. In plus, nu se vor servi bauturi alcoolice nici la priveghi, nici la pomana, daca acestea au loc in perioade de post.
Inmormantarea in postul Craciunului
Daca aspectele ce tin de mancare sunt valabile pentru toate posturile de peste an, inmormantarea in postul Craciunului are cateva particularitati despre care vom discuta in continuare.
In primul rand, nu este recomandat sa organizezi inmormantarea in ziua de Craciun. Aceasta este una dintre cele mai fericite si mai binecuvantate zile din an si din acest motiv este indicat sa nu o intinam cu o inmormantare. Astfel, mai bine organizezi o zi suplimentara de priveghere deoarece traditionalele 3 zile nu sunt batute in cuie.
Parastasele ce vin dupa inmormantare, adica cel de 3 zile, 9 zile, 40 de zile, 1 an si apoi anual vreme de 7 ani vor fi amanate deoarece intre Craciun si Boboteaza nu se organizeaza parastase. In acestea conditii, este important sa discuti deschis cu preotul si sa stabiliti impreuna cea mai buna data pentru comemorarea celui trecut in nefiinta.
Mai sarbatorim Craciunul daca tocmai a avut loc un deces in familie?
Craciunul este una dintre cele mai importante sarbatori crestine. Acesta aduce fericire in special celor mici si se poate sarbatori chiar daca a avut loc o inmormantare in postul Craciunului. Bineinteles, nu vom avea muzica, dans sau bautura, insa bradul impodobit si colindele vor aduce mai mult ca sigur liniste si impacare in sufletul celor indoliati. Mai mult, daca copiii din familie nu ar trebui sa fie vitregiti de bucuria Craciunului. Ei trebuie invatati ca trecerea in nefiinta este o parte a vietii, iar aceasta merge mai departe.
Inmormantarea in postul Craciunului este la fel de dificila ca in oricare alta zi din an deoarece este momentul in care ne luam ramas bun de la o persoana draga. Cu toate acestea, daca respectam normele de conduita sociala pe care le-am mentionat si ne cautam alinarea in cei dragi ramasi alaturi de noi, vom putea sa trecem cu bine peste acest moment. Iar daca ai nevoie de ceva mai mult ajutor, nu ezita sa ne contactezi. Echipa noastra de profesionisti este alaturi de tine oricand ai nevoie, indiferent de momentul din an in care ne aflam.