Trecerea in nefiinta a unei persoane dragi este un moment de mare durere pentru toti oamenii, iar fiecare cult are propriile reguli si obiceiuri atunci cand trebuie sa faca fata acestei situatii. In traditia ortodoxa, inmormantarea este momentul de trimitere a corpului in pamantul din care provine astfel incat sufletul sa se poata inalta la ceruri, pentru dreapta judecata.
Pe cuprinsul Romaniei traditiile pot diferi in anumite privinte, insa pentru crestinii ortodocsi datina bisericii este aceeasi peste tot.
Ce se intampla dupa constatarea decesului?
Dupa constatarea decesului corpul defunctului trebuie pregatit pentru ultima data. Acesta este spalat si stropit cu agheasma. Apoi trebuie imbracat cu haine si pantofi noi, special pregatiti pentru acest moment.
Preotul trebuie anuntat despre deces, iar majoritatea detaliilor privind slujba de inmormantare si actiunile ce vor fi intreprinse in continuare sunt discutate si stabilite cu acesta.
Tot de la biserica se iau tamaie, carbune, lumanari, un sfesnic, toiagul, crucea si icoana. Sfesnicul se pune la capul celui decedat, iar in el doritorii pot aprinde lumanari pentru sufletul acestuia. Pe pieptul mortului se aseaza icoana, iar in maini i se pune crucea. Acestea vor sta aici pe toata perioada priveghiului.
In general, priveghiul dureaza 3 zile, exceptiile fiind dictate de situatii extraordinare si aprobate de catre preot. Pe toata perioada priveghiului doritorii vin sa isi ia un ultim ramas bun de la cel decedat, iar preotul oficiaza Stalpii sau panihida, o rugaciune scurta pentru odihna eterna a acestuia.
Pentru a semnala faptul ca familia trece printr-o perioada dificila, deasupra usii de intrare in casa se pune o panza neagra pe care se poate scrie numele decedatului. De asemenea, familia poarta haine inchise la culoare sau panglici negre subtiri, iar barbatii nu se barbieresc vreme de 40 de zile.
Cum se desfasoara inmormantarea?
Inmormantarea este unul dintre cele mai dureroase momente al intregului proces de conducere pe ultimul drum al defunctului. Deosebit de greu este momentul in care acesta este scos din casa. In aceste clipe familia poate fi cuprinsa de disperare, iar oamenii incep sa boceasca. Acest obicei poate perturba bunul mers al slujbei de inmormantare si este de preferat evitarea lui.
La plecarea pe ultimul drum ordinea corecta a cortegiului funerar este urmatoarea:
– crucea care va sta pe mormant
– coroanele care simbolizeaza frumusetea si puritatea raiului
– sfesnice
– icoanele
– steagurile bisericesti
– preotul sau preotii
– cantaretii
– masina funerara ce il poarta pe defunct
– rudele apropiate
– alte persoane ce au venit sa isi ia ramas bun
De acasa defunctul este dus in biserica unde are loc slujba de inmormantare, iar apoi la groapa. In acest moment pot aparea mai multe obiceiuri pe care Biserica Ortodoxa le considera inutile, chiar pagane. Printre acestea se numara pusul banilor in sicriu sau pe corpul celui decedat, aruncatul banilor in groapa sau datul de lucruri de pomana peste groapa, inclusiv a animalelor vii.
Cei care doresc sa ajute familia indoliata ar trebui sa faca acest lucru direct si nu sa recurga la actiuni inutile. De asemenea, in locul risipirii banilor prin aruncarea in groapa acestia ar fi mai bine sa fie dati de pomana in numele celui decedat.
Cum ii comemoram pe cei plecati dintre noi?
Dupa inmormantare are loc pomana unde toti cei prezenti primesc mancare in numele celui decedat. Daca se intampla ca inmormantarea sa aiba loc in perioada de post trebuie respectata cu sfintenie randuiala bisericeasca.
La 9 zile dupa inmormantare are loc o slujba scurta de pomenire a celui decedat. La 40 de zile dupa inmormantare este efectuata o pomenire in cinstea Domnului Iisus Hristos. Alte pomeniri se realizeaza la 6 luni, la 1 ani si dupa in fiecare an pana la comemorarea a 7 ani de la inmormantare.
La crestinii ortodocsi inmormantarea implica proceduri complexe care pot fi dificil de gestionat intr-o perioada atat de dureroasa. In astfel de momente nu ezita sa apelezi la ajutor specializat pentru toate nevoiele tale.