Coliva este acel preparat care nu lipseste de la parastasele, inmormantarile si pomenirile celor plecati dintre noi din majoritatea zonelor ale tarii. Acest preparat realizat din grau fier simbolizeaza trupul persoanei care a parasit lumea noastra. Daca doresti mai multe informatii legate de ceea ce oferim noi, le gasesti pe pagina cu pachete parastas.
Un scurt istoric
Candva prin secolul IV, la vreo 50 de ani de la moartea Sfantului Teodor Tiron, Imparatul Iulian Apostatul, din dorinta de a batjocori crestinii, a stropit toate alimentele din piata cu sange. Acest lucru se intampla in prima saptamana a Postului Mare, iar in acel moment Sfantul Tiron i-a aparut in vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului.
Sfantu i-a dezvaluit arhiepiscopului ce a planuit imparatul si l-a sfatuit sa le spuna crestinilor sa manance grau fiert cu miere, renuntand la cumpararea alimentelor din piata. Din acel moment, amestecul de grau fiert cu miere a ramas in istoria crestinilor ca un fel de mancare ce exprima curatenia sufleteasca si credinta in nemurirea sufletului.
De ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara coliva?
Ingredientul principal este graul sau arpacasul de grau. In plus, mai ai nevoie de nuca, zahar si diverse mirodenii: coaja de portocala rasa, scortisoara, esenta de rom etc. Coliva nu contine nici un ingredient de origine animala in mod normal, deci este un produs de post.
Acum, haide sa vedem exact de ce ai nevoie pentru a face coliva in casa. Bineinteles, aceasta reteta este adaptabila la nevoile si preferintele culinare ale celui ce o pregateste.
Ingrediente necesare:
● 500 g grau
● 1 varf cutit sare
● 1,5 l apa
● 250 g zahar
● 300 g nuca
● 1 portocala (coaja rasa)
● 2 lingurite scortisoara
● esenta de rom
● cca 200 g biscuiti populari + 100 g nuca macinata + zahar pudra (pentru acoperit coliva)
● miez de nuca (ornament)
Modalitate de preparare a colivei:
- Se spala graul in 9 ape caldute ce corespund celor 9 cete ingeresti
- Se pune graul intr-o oala mai mare si se acopera cu 1,5 L apa rece
- Se pune oala pe foc mic si se lasa la fiert pana cand apa este absorbita cu totul. Folositi o oala antiaderenta si nu amestecati cu lingura graul, ci miscati ocazional oala pentru a evita lipirea boabelor de grau.
- Dupa ce apa a fost absorbita, adaugati zaharul si sarea, amestecati bine si mai lasati la fiert inca 10-15 minute, pana cand apa a scazut complet.
- Se stinge focul si se acopera oala cu un capac pana a doua zi.
- In ziua urmatoare, coliva ar trebui sa fie foarte bine legata, iar in ea se adauga miezul de nuca macinat, coaja de portocala, esenta de rom si scortisoara.
- Se framanta pana cand se omogenizeaza compozitia, iar daca este nevoie se adauga 2-3 linguri de biscuiti macinati.
- Se aseaza coliva in recipientul dorit.
- Se decoreaza cu miez de nuca, zahar pudram sau bomboane, in functie de preferinte.
Acesta este reteta noastra. Bineinteles, nu toata lumea prefera sa pregateasca in casa coliva. Daca ai nevoie de orice fel de ajutor pentru a depasi momentul dificil al pierderii cuiva drag, nu ezita sa apelezi la echipa noastra de profesionisti. Impreuna mergem mai departe.