Crucea de lemn: cand si de ce trebuie inlocuita

Crucea de lemn: cand si de ce trebuie inlocuita

Crucea de lemn este unul dintre cele mai importante simboluri ale crestinatatii, cu o insemnatate primordiala. Crucea este simbolul mortii si al reinvierii. Pe cruce Iisus Hristos si-a parasit trupul pentru a cobori sa deschida portile iadului si sa salveze sufletele de osanda vesnica, iar prin sangele varsat a binecuvantat-o pe vecie. 

Crucea a depasit statutul de simplu obiect fizic, primind o incarcatura si o putere aparte. Astfel, atunci cand o persoana porneste pe ultimul drum, crucea il insoteste atat fizic, cat si ca parte integranta din serviciul religios, de la inceput pana la final. Inainte de a arunca prima lopata de pamant peste sicriu, preotul face semnul crucii peste groapa mortuara. Aceasta este o ultima binecuvantare pentru sufletul raposatului, dar si o metoda de a mentine la distanta spiritele nefaste. 

Cand trebuie achizitionata crucea?

Crucea este achizitionata imediat dupa declararea decesului, odata cu sicriul. Tot acum este si incriptionata cu patru elemente esentiale:

  • inscriptia I.N.R.I. care inseamna Iisus Nazarineanul Regele Iudeilor
  • numele persoanei ce a trecut în nefiinta
  • data nasterii
  • data mortii

Apoi crucea este adusă la capataiul celui decedat si ramane acolo pana in ziua inmormantarii. La plecarea cortegiului funerar spre locul de veci, crucea trebuie purtata in fata sicriului, preferabil de catre o persoana ce a avut o relatie speciala cu persoana trecuta in nefiinta. 

Simbolistica crucii

Daca jertfa lui Hristos a transformat crucea intr-un simbol atat de puternic, de-a lungul timpului traditia crestina i-a adaugat noi semnificatii. Astfel, in anumite zone din tara exista convingerea ca sufletul raposatului are nevoie de cruce ca si sprijin pentru Judecata Finala. De asemenea, traditia spune ca prin cruce se creeaza legatura dintre cer si pamant, dintre lumea spirituala si cea pamanteasca.

Cand trebuie inlocuita crucea de lemn?

Daca nu apar situatii exceptionale, cum ar fi deteriorarea sau disparitia crucii de lemn, aceasta trebuie sa ramana pe mormant pentru minim 6 luni, chiar un an de zi sau pana la comemorarea de un an de zile. 

Principalul motiv pentru care crucea de lemn este inlocuita consta in durabilitatea acesteia. Lemnul nu este un material foarte rezistent in fata intemperiilor. Ploaia, vantul, diferentele de temperatura, au efecte devastatoare asupra acestuia, in special daca nu este tratat impotriva lor. Astfel, in zonele cu un climat dificil crucea de lemn se poate deteriora mai repede de un an. 

In momentul in care este schimbata, crucea de lemn este inlocuita cu o alta cruce sau un alt monument funerar realizat dintr-un material mai durabil. Piatra, granitul si marmura sunt cele mai uzuale materiale intalnite in acest caz, insa nu sunt singurele. 

Nu este obligatoriu ca monumentul funerar final ce va veghea mormantul celui trecut in nefiinta sa fie tot sub forma de cruce, insa acest simbol trebuie sa se regaseasca  pe el. De asemenea, monumentul funerar definitiv poate sa mai contina si o imagine a persoanei decedate, un citat care sa exprime durerea familiei sau mentiunea membrilor ramasi pentru a-i plange pierderea. 

In concluzie, crucea de lemn este parte definitiorie a ultimelor momente petrecute printre cei vii a celui decedat. Aceasta inglobeaza intreaga credinta a acestuia si a celor dragi, precum si convingerea in reintalnirea finala din imparatia cerurilor. Crucea de lemn trebuie tratata cu respect si consideratie, putand sa ramana pe mormant chiar si dupa amplasarea monumentului funerar definitiv, pana la distrugerea sa completa de catre fenomenele naturii.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
Ai nevoie de ajutor?
Buna!
Suntem online, cu ce te putem ajuta?
Call Now Button