In Romania traditia crestina in ceea ce priveste inmormântarea se împleteste cu superstitii mai mult sau mai putin tolerate de Biserica Ortodoxa. Acestea s-au perpetuat in timp si au ramas adanc inradacinate in credinta populară, astfel incat indeplinirea lor devine obligatorie in perioada ce precede inmormântarea si in zilele ce urmeaza. Deci chiar daca simtim o durere profunda, trebuie sa ne asiguram ca sunt facute toate cele necesare pentru ca sufletul sa treaca la cele vesnice in liniste si pace.
In funcție de zona tarii in care te afli, aceste superstiții pot sa difere, insa ele exista intotdeauna. In continuare vom discuta despre cele mai des intalnite superstitii pentru a te ajuta sa treci cu bine peste momentul de cotitura reprezentat de pierderea unei persoane dragi.
Inconjurarea sicriului
Inainte de a primi trupul celui decedat, sicriul trebuie purificat. Acest lucru se face prin inconjurarea sa de trei ori cu un recipient ce contine tamaie. Astfel spiritele rele sunt alungate, iar odihna de veci poate incepe.
Pregatirea trupului
Dupa aranjarea si imbracarea trupului celui decedat, neaparat cu pantofi noi, acesta se aseaza in sicriul purificat, iar pe piept i se aseaza o icoana sfintita in prealabil. Mainile ii sunt incrucisate pe piept, iar in ele i se pune o cruce.
Se spune că femeile care sunt îmbrăcate în negru la înmormântare vor rămâne suflete rătăcitoare pe pământ, bântuind casa. Mai mult, femeile tinere, necasatorite, trebuie inmormantate imbracate in alb, culoarea puritatii, ele fiind miresele lui Hristos.
Banii
În vechime celor trecuți în neființă li se așeza în mână un ban. Acesta era socotit plata pe care sufletul trebuia să o plătească lui Caron, luntrasul ce asigura trecerea sufletelor peste rau Styx. Obiceiul a ramas, insa nu este incurajat de Biserica Ortodoxa.
Un alt obicei frecvent este acela de a lăsa bani pe trupul celui decedat sau pe icoana din mainile acestuia. Cunoscutii fac acest lucru pentru a ajuta familia indoliata, insa este important de precizat faptul ca metoda aleasa nu aduce cinste celui decedat. Deci pentru a ajuta familia oferiti banii in persoana sau asigurati-va ca exista un spatiu special destinat acestei practici.
Priveghiul
Inca din vremuri stravechi s-au organizat 3 zile de priveghi in care prietenii si familia sa isi poata lua un ultim ramas bun. In aceasta perioada, persoanele care vin sa isi aduca omagiul, acasa sau la capela, vor folosi expresia ”Dumnezeu să-l ierte!” sau ”Dumnezeu sa o ierte!” atat la sosire cat si la plecare. Aceasta scurta rugaciune inlocuieste formele de salut obisnuite.
In perioada priveghiului membrii familiei trebuie sa ramana in permanenta alaturi de trupul neinsufletit. Acestia trebuie sa se asigure ca lumanarile sunt aprinse, la fel si becurile din casa. In plus, vor acoperi toate oglinzile pentru a se asigura ca sufletul nu ramane prins in ele.
Puntile
Traditia spune ca drumul de acasa pana la cimitir trebuie sa se faca in general pe o ruta ocolitoare, astfel incat cel decedat sa nu se poata intoarce acasa. In plus, in calea cortegiului funerar sunt puse anumite obiecte, denumite ”punti”, care sunt date de pomana celor nevoiasi, intru vesnica pomenire a celui decedat.
Doliul
Doliul nu este rezervat doar pentru rudele celui decedat. El poate fi purtat de toti cei ce simt nevoia. Totusi, familia trebuie sa poarte pentru 40 de zile cel putin o haina de culoare neagra. Mai mult, barbatii din familie nu au voie sa se barbiereasca in aceasta perioada, iar femeile trebuie sa isi poarte parul despletit.
Ploaia
Una dintre cele mai des intalnite superstitii din Romania este cea privind ploaia. Se spune ca daca in ziua inmormantarii ploua, decedatul regreta ca a parasit aceasta viata.
După cum spuneam la început, multe superstitii depind de zona tarii in care traiti. Biserica incearca sa puna capat anumitor practici considerate pagane, insa multe dintre ele raman valabile chiar si in 2021. Pentru a gestiona eficient aceste clipe de restriste, nu ezita sa apelezi la profesionisti. Suntem aici pentru tine.