Prin invataturile sale, Biserica Ortodoxa ofera alinare credinciosilor in cele mai dificile momente ale vietii, inclusiv atunci când trebuie sa isi ia un ultim ramas bun de la cineva apropiat. Astfel, Biblia ne invata ca nu trebuie să fim tristi deoarece ”omul merge la locasul sau de veci”, trupul intorcandu-se ”in pământ cum a fost, iar sufletul la Dumnezeu care l-a dat”. (Eclesiastul 12,5-7)
Totusi, pentru credinciosi acest moment este unul de retriste, incarcat de simbolism si de speranta intr-o revedere in viata de apoi.
Pregatirea celui raposat
Inca de la pregatirea corpului celui raposat, ritualul crestin este incarcat de simbolism si insemnatate. Mai intai se spala trupul neinsufletit cu apa curata ce aminteste de apa botezului, taina sfanta prin care crestinul a devenit membru al Bisericii. Dupa ce a fost spalat, corpul este imbracat cu haine noi si curate, simbolizand vesmantul nestricaciunii pe care raposatul in va purta la invierea de apoi.
In momentul in care este asezat in sicriu, crestinul este pus cu fata inspre rasarit deoarece de acolo va veni Hristos la invierea tuturor și este acoperit cu o panza alba ce simbolizeaza acoperamantul Domnului. Ca ultim pas al asezarii in sicriu, pe pieptul raposatului se pune o icoana ce atesta credinta sa crestina si moarte intru Hristos.
Lumanarile
Lumanarile au o importanta foarte mare in perioada de priveghi, in timpul inmormantarii si dupa inmormantare. Ele se pun la capul și pe pieptul celui decedat, dar sunt purtate si in maini de catre cei ce vin sa isi aduca un ultim omagiu, iar dupa inmormantare sunt aprinse constant la cimitir.
Importanta lumanarilor este data de faptul ca Iisus Hristos s-a identifica cu lumina: „Eu sunt lumina vietii: cel ce-Mi urmeaza Mie, nu va umbla in intuneric, ci va avea viata vesnica” (Ioan 8,12). In plus, lumina oferita de lumanari mai simbolizeaza si lumina faptelor bune ce vor ajuta sufletul in momentul judecatii, dar este si o calauza pentru suflet in drumul sau deoarece risipeste intunericul mortii.
Înmormântarea
Despre inmormantare propriu-zisa am vorbit pe larg in articolul Inmormantarea ortodoxa: traditii si obiceiuri pe care il gasesti pe blogul nostru, deci nu vom intra in detalii cu privire la acest ritual.
Ceea ce este important sa stii atunci cand vine vorba despre inmormantare este ca, la final, preotul toarna untdelemn si vin in groapa peste sicriu din motive foarte inradacinate in credinta crestina.
Untdelemnul reprezinta semnul si pecetea lui Hristos, exact ca si in cazul Botezului, cand copilul este uns pentru prima data cu untdelemn. Vinul reprezinta sangele lui Hristos, seva vietii si simbolul nemuririi sau al reinvierii. In momentul in care preotul pune untdelemnul si vinul in groapa el o pecetluieste, legand trupul de acest loc pentru vecie.
Coliva
Coliva face parte din obiceiurile de inmormantare din multe parti ale tarii, ea simbolizand nemurirea datorita faptului ca este facuta din grau. Aceasta planta apare frecvent in Sfanta Scriptura, in special in pildele lui Iisus.
În Ioan 12, 24 ni se spune ca dupa cum bobul de grau ca sa incolteasca si sa aduca roada trebuie sa se ingroape mai intai in pamant si apoi sa putrezeasca, tot asa si trupul omenesc mai intai se ingroapa si putrezeste apoi invie intru nestricaciune. Aceasta alegorie este foarte graitoare pentru crestini, intarindu-le credinta ca viata pe pamant este doar o etapa, iar ceea ce trebuie sa astepte si spre ce trebuie sa nazuiasca este viata vesnica intru Hristos.
Datorita importantei sale, coliva primeste atentie speciala, existand numeroase retete si modalitati de preparare. Daca ai nevoie de ajutor in acest sens, gasesti pe blogul nostru o reteta de coliva foarte usor de facut.
De ce sunt importante simbolurile?
In concluzie am vrea sa subliniem faptul ca simbolurile au rolul de a ne oferi alinare in clipele cele mai grele. Mai mult, in cazul inmormantarii crestine simbolurile exprima credinta pe care o impartasim intru Hristos si este important sa le cunoastem pentru a nu trece cu vederea, din nestiinta, aspecte care ar putea sa ne ofere un plus de ajutor si incredere in revedere intru Domnul.
Add Comment