Trecerea in nefiinta este parte integranta a vietii pe pamant. Dupa cum spune si Sfanta Scriptura, vine un moment in care trupul trebuie ”sa se întorca in pamant cum a fost, iar sufletul sa se intoarca la Dumnezeu care l-a dat.” (Eclesiastul 12, 5-7) Acesta nu este un moment simplu pentru familia celui raposat, insa toti cei apropiati lui au, conform obiceiurilor Bisericii Ortodoxe, 3 zile in care sa isi ia un ultim ramas bun, 3 zile de priveghi sau priveghere.
Care este rolul priveghiului?
Dupa cum spuneam, priveghiul este momentul in care toti cei ce l-au cunoscut si apreciat isi iau ramas bun de la cel trecut in nefiinta. Totusi, aceasta perioada este deosebit de importanta si din alte motive.
In primul rand, in cele trei zile de priveghi sunt foarte importante rugaciunile pe care le facem pentru sufletul celui adormit. Acestea reprezinta continuarea legaturii cu cel plecat dintre noi si sprijina sufletul acestuia in timpul Judecatii finale.
Rugaciunile individuale ale celor apropiati ajuta, insa la fel de mult cantaresc si slujbele realizate de preot in timpul priveghiului. Slujba Stalpilor sau Cina este o rugaciune scurta (panihida) rostita pentru sufletul raposatului. De asemenea, pentru odihna vesnica a acestuia si sprijin in fata lui Dumnezeu, in timpul priveghiului se citesc parti din cele 4 Evanghelii, atat de catre preot cat si de catre credinciosi mai evlaviosi prezenti la capataiul celui neinsufletit.
Tot in perioada priveghiului se binecuvanteaza coliva si o parte din mancarea ce va fi oferita drept pomana.
De ce este nevoie in timpul priveghiului?
Exista cateva lucruri cruciale in timpul priveghiului, dintre care trebuie sa mentionam cadelnita cu carbune si tamaie. Aceasta este folosita de preot pentru a alunga spiritele rele si a purifica trupul neinsufletit. De aceea este foarte important ca acest procedeu sa se faca utilizand carbuni si tamaie de buna calitate, intr-un vas special, ca semn de respect pentru cel adormit.
Lumina are si ea o insemnatate aparte in cadrul priveghiului. La capataiul raposatului se pun 1-2 sfesnice in care trebuie sa se gaseasca in permanenta lumanari aprinse. Oricare dintre cei prezenti la priveghi poate pune lumanari in aceste sfesnice sau poate avea o lumanare aprinsa in mana.
Importanta acestora vine din simbolistica lumanarilor aprinse care reprezinta lumina faptelor bune si o calauza pentru suflet in drumul sau spre Dumnezeu. Mai mult, dupa cum ne spune si Evanghelia dupa Ioana, lumina il simbolizeaza pe insusi Iisus Hristos: „Eu sunt lumina vietii: cel ce-Mi urmeaza Mie, nu va umbla in intuneric, ci va avea lumina vietii” (Ioan 8,12).
Ce sa faci si ce sa nu faci in timpul priveghiului
In perioada priveghiului si pana dupa inmormantare salutul utilizat este “Dumnezeul sa il ierte” sau “Dumnezeu sa o ierte”, dupa caz. Acesta exprima atat durerea pierderii cat si speranta in odihna vesnica a sufletului celui raposat.
Coroanele si jerbele pot fi aduse intru pomenire inca din perioada priveghiului. Ele se pun in curtea casei sau intr-o zona special amenajata si vor fi transportate spre cimitir in ziua inmormantarii.
Un alt obicei des intalnit in timpul priveghiului este acela de a oferi mici pomene. Poate fi vorba despre mancare si bautura, de post sau de dulce in functie de perioada in care are loc nefericitul eveniment, dar si de alte obiecte cum ar fi batiste, prosoape etc.
Tot in timpul priveghiului a ramas instaurat in anumite zone ale tarii obiceiul de a pune bani pe icoana de pe trupul neinsufletit. Acesta este un obicei pagan, descurajat cu vehementa de catre reprezentatii bisericii. Totusi, daca motivatia din spatele acestei porniri este aceea de a ajuta familia indoliata, banii pot fi oferiti direct rudelor celui decedat sau, undeva langa sicriu, se poate aranja un loc in care doritorii pot face mici donatii.
Totul trece mai usor cu putin ajutor
Priveghiul este doar un moment de trecere in marea incercare reprezentata de pierderea cuiva drag. Teama, durerea, neputinta, furia sunt sentimente perfect naturale in astfel de clipe. Pentru a putea sa te concentrezi asupra amintirilor pozitive si pentru a putea merge mai departe alaturi de cei dragi, te sfatuim sa apelezi la ajutor specializat.
Nu trebuie sa treci singur prin momentele dificile ale vietii. O firma de pompe funebre te poate ajuta sa gestionezi mai bine priveghiul si tot ceea ce presupune inmormantarea, iar un psiholog te poate ajuta sa vezi lumina atunci cand intunericul pare mai profund.
Add Comment