Pomana si semnificatiile sale

Pomana si semnificatiile sale

Pomenirea celor decedati este mai mult decat un simplu act de milostenie. Aceasta aduce alinare celor rămasi in viata deoarece isi amintesc si cinstesc memoria raposatilor, insa este si un mijloc de a obtine indurare din partea lui Dumnezeu pentru sufletul acestuia. Drept urmare, pomana trebuie privita cu multa consideratie, atentie, dar mai ales cu grija si iubire. 

Pomana de-a lungul istoriei

In vechime, slujba de inmormantare era insotita de agape sau mese fratesti. Provenind din limba greaca, cuvantul ”agape” se refera la iubirea ce este sinonima cu altruismul, iubirea despre care vorbea apostolul Ioan atunci când a spus că ”Dumnezeu este iubire”. 

Agapeșle ca si mese de pomenire sunt menționate în vechile cărți bisericești, cum ar fi Așezămintele Sfinților Apostoli (Cartea VIII, cap. 44) în care se spune așa: ”Noi ii poftim pe saraci si nevoiasi la ospati pentru ca astfel serbarea noastra sa devina pomenire pentru odihna sufletului celui adormit, iar pentru noi, mireasma bine placuta lui Dumnezeu.”

In ce consta pomana?

Termenul pomana este utilizat in doua moduri de catre crestinii ortodoxi. Acestia numesc pomana masa care se face imediat dupa inmormantare. In timpul acesteia cei prezenti primesc mancare si vin, in timp ce il poarta in amintire pe cel adormit, cerandu-i lui Dumnezeu să ii usureze pacatele. Atmosfera este una sobra, dar plina de recunostinta si respect pentru viata celui ce a trecut la cele vesnice. 

Tot prin pomana crestinii se refera si la faptele de milostenie pe care le savarsesc pentru pomenirea celor decedati si in folosul sufletelor acestora. Ei ofera haine sau alte lucruri de trebuinta saracilor, bani sau propriul lor timp.

Cand trebuie pomeniti raposatii in Biserica?

Moartea nu reprezinta finalul drumului in credinta ortodoxa, ci doar o trecere la Dumnezeu. De aceea, crestinii traiesc cu convingerea ca se vor revedea intru Domnul cu cei decedati si nu ii uita imediat dupa inmormantare. Rugaciunile pentru acestia sunt constante, iar pentru fiecare bun crestin este important sa cunoasca praznicele de pomenire si semnificatia lor:

 • la 3 zile dupa moarte, adica in ziua inmormantarii, se face pomenirea in cinstea Sfintei Treimi si a Invierii din morti a Mantuitorului
 • la 9 zile dupa moarte, in amintirea ceasului al 9-lea, cand Domnul Isus, inainte de a muri pe cruce, a fagaduit talharului raiul pe care speram sa il mosteneasca si cei raposati pe care ii pomenim
 • la 40 de zile (aproximativ 6 saptamani), pentru ca sufletul sa se inalte la cer exact cum s-a inaltat si Isus la 40 de zile dupa Inviere
 • la 3, 6 si 9 luni, pentru cinstirea Sfintei Treimi
 • la 1 an, dupa cum spune traditia inca din vechime, cand crestinii praznuiau anual moartea martirilor si a sfintilor
 • anul, vreme de 7 ani de la moarte, in amintirea celor 7 zile ale creatiei.

Pomenirilor individuale li se adaugă si zile special desemnate in calendarul bisericesc. Acestea sunt:

 • sambata dinaintea lasatului secului de carne sau a Infricosatei judecati
 • sambata dinaintea Pogorarii Duhului Sfant
 • 6 august
 • Pastele blajinilor, adică zilele de luni si marti de dupa Duminica Tomei
 • Joia Inaltarii
 • ziua hramului bisericii

Trebuie sa te descurci singur cu pomana?

In nici un caz! In perioada imediat urmatoare decesului cuiva drag gestionarea inmormantarii si a pomenirilor se poate dovedi obositoare. In astfel de momente este important sa apelezi cu incredere la ajutor specializat. 

In primul rand, tine legatura cu preotul care iti poate oferi raspuns la toate intrebarile privind praznicele de pomenire. Apoi, nu ezita sa apelezi la personal specializat care sa te ajute cu organizarea pachetelor pentru pomana si a meselor. La casa funerara Anima oferim servicii personalizate in acest sens despre care poti citi mai multe pe pagina dedicata pachetelor de parastas

Nu uita, nu trebuie sa treci prin momentele grele ale vietii singur. Suntem aici pentru tine. 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button
Trimite
Raspuns rapid
Vrei sa iti trimitem Oferta Personalizata direct pe WhatsApp?
Powered by