Incinerarea este o alternativa la traditionala inhumare. Aceasta a aparut in Anglia in anul 1878, iar in Romania prima incinerare a avut loc in 1928, cand a fost deschis crematoriul Cenusa din Bucuresti.
In prezent, incinerarea este o practica foarte avantajoasa in special pentru locuitorii zonelor urbane, unde locurile de veci se gasesc tot mai greu si sunt din ce în ce mai costisitoare. In aceste conditii, consideram ca este esential sa raspundem la cele mai frecvente intrebari privind incinerarea.
Ce este incinerarea?
Incinerarea este o procedura de a-ti lua un ultim ramas bun de la o persoana draga ce presupune arderea completa a corpului celui decedat. Aceasta se poate realiza fie la solicitarea expresa a persoanei care a parasit lumea celor vii, fie din dorinta familie.
In Romania, incinerarea este reglementata prin lege in Noul Cod Civil (2011), articolul 80: „(1) Orice persoana poate determina felul propriilor funeralii si poate dispune cu privire la corpul sau dupa moarte. In cazul celor lipsiti de capacitate de exercitiu sau al celor cu capacitate de exercitiu restransa este necesar si consimtamantul scris al parintilor sau, dupa caz, al tutorelui. (2) In lipsa unei optiuni exprese a persoanei decedate, va fi respectata, în ordine, vointa sotului, parintilor, descendentilor, rudelor în linie colaterala pâna la al patrulea grad inclusiv, legatarilor universali sau cu titlu universal ori dispozitia primarului comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti în a carui raza teritoriala a avut loc decesul. In toate cazurile se va tine seama de apartenenta confesionala a persoanei decedate”.
Unde se poate realiza incinerarea?
Incinerarea se poate realiza doar in unitati specializate de tip crematoriu. Acestea pot fi publice sau primavate, parte dintr-o clădire sau o clădire de sine stătătoare. Esențial este ca aceste unitati sa dispuna de camere dotate cu toate cele necesare din punct de vedere tehnologic. Avand in vedere temperaturile foarte inalte la care se realizeaza incinerarea si faptul ca pentru acest proces se utilizeaza combustibili, camerele de incinerare trebuie sa fie izolate termic foarte bine.
De ce acte ai nevoie pentru incinerare?
Actele necesare pentru incinerare sunt:
– certificatul de deces
– adeverinta de incinerare
– certificatul de imbalsamare
– avizul sanitar de transport, daca este cazul
Care este procedura exacta de incinerare?
Înainte de asezarea corpului intr-un sicriu dintr-un material inflamabil, ușor de manevrat de către personalul crematoriului, se indeparteaza de pe acesta orice tip de bijuterie: cercei, inele, pierce-uri etc. In plus, este foarte important sa aduceti la cunostinta persoanlului specializat existenta unui stimulator cardiac sau a altor elemente de acest tip deoarece acestea pot exploda in timpul procesului de incinerare.
Incinerarea poate dura intre 1 si 3 ore, iar la final pot ramane o serie de materiale straine ce trebuie eliminate: implanturi, placi, tije metalice etc. Apoi cenușa rămasă este trecută printr-un proces de fărâmițare și pusă într-o urnă ce ajunge în posesia familiei îndoliate.
Ce faci cu cenusa după incinerare?
Familia este cea care decide ce face cu cenusa celui decedat, tinand cont de dorinta exprimata de acesta daca este cazul. Urna continand cenusa poate fi pastrata in casa sau in columbare. O alta optiune este de a imprastia cenusa in natura sau intr-un loc special pentru cel ce tocmai a parasit lumea aceasta. Indiferent ce decizie va lua familia, aceasta este una foarte personala.
Dacă decizi să păstrezi urna cu cenusa in casa trebuie sa stii ca aceasta nu prezinta nici un risc pentru sanatate deoarece temperaturile utilizate pentru incinerare sunt foarte inalte.
Oferă casa funerară Anima servicii de incinerare?
Da, casa funerară Anima oferă un pachet complet de incinerare. Acesta este acoperit in totalitate de ajutorul de inmormantare oferit de statul roman si daca vrei sa afli mai multe detalii despre el te invitam sa consulti pagina noastra de Pachete Funerare.
Orice ai opta atunci cand vine vorba de a-ti lua un ultim ramas bun de la o persoana iubita, personalul nostru specializat este aici pentru tine. Nu ezita sa ne contactezi la orice ora din zi sau din noapte. Impreuna putem trece peste momentele dificile.