Alegerea monumentului funerar

Alegerea monumentului funerar

Alegerea monumentului funerar definitiv de pe locul de veci al cuiva drag reprezinta un moment de mare insemnatate pentru ca, cel mai probabil, acesta va sta pentru totdeauna acolo, amintindu-ti la fiecare vizita de persoana pe care ai pierdut-o. Cu toate acestea, el nu trebuie sa fie un motiv de durere, ci o modalitate de a-ti aminti cu drag de aceasta persoana, cu ajutorul unui monument care sa il reprezinte, sa ii reprezinte credintele si prin intermediul caruia sa poti transmite un ultim mesaj, fie din partea sa catre tine, fie din partea ta catre raposat. 

Avand in vedere simbolistica sa, alegerea monumentului funerar nu este in nici un caz o decizie pe care sa o iei cu usurinta. In plus, la valoarea sa sentimentala trebuie sa adaugi si valoarea materiala deoarece costurile implicate de crearea si montarea unui monument funerar nu sunt mici. Si sigur nu iti doresti ca in 2-3 ani sa fii nevoie sa reiei intregul proces. 

Ce tipuri de materiale poti alege?

In Romania cele mai des intalnite monumente funerare raman crucile. Cu toate acestea din ce in ce mai multe variatii de design au inceput sa apara, monumente funerare avand alte forme, simboluri gravate pe ele, cu o atentie mai mare sau mai mica la detalii.

Ceea ce face diferenta in alegerea monumentului funerar este materialul din care este construit. Acesta influenteaza costurile, durabilitatea, chiar si tipul de decoratiuni ce pot exista pe monumentul funerar. 

Cand vine vorba de materiale, in Romania exista doua optiuni predominante, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale:

Monumentele funerare din granit

Granitul este un tip de piatră cu granulație mare ce conține în principal cuarț și alte minerale. Este un material foarte rezistent, iar monumentele funerare realizate din granit au o durabilitate crescută în timp, nefiind afectate de intemperii și necesitand rar reparatii.

Granitul este foarte ușor de curățat și vine într-o gamă variată de culori datorită mineralelor din compoziția sa. Fiind un material foarte dur, granitul nu se poate sculpta, doar grava, însă este destul de ușor de curățat. Totusi, datorita rezistentei sale, granitul permite montarea elementelor si a accesoriilor din bronz pe monumentul funerar. 

Bineinteles, toate avantajele granitului vin la un anumit cost, iar monumentele funerare din granit sunt ceva mai costisitoare decat cele realizate din alt tip de material. 

Monumentele funerare din marmura

Marmura este o roca metamorfica, fiind compusa in cea mai mare parte din calcar. Ea are o diversitate mare de culori datorita impuritatilor din compozitia sa: culoarea rosie este data de sarurile de fier, culoare maro de cele de mangan, culoarea gri este data de grafit etc. Totusi, marmura are, in cea mai mare parte, una dintre aceste cinci culori: alb, cenusiu, gri, neagru sau rosu.

Datorita compoziției sale, marmura este mult mai putin rezistenta la capriciile vremii. Soarele, vantul, ploaia sunt elemente care deterioreaza iremediabil monumentele funerare realizate din marmura. 

Cu toate acestea, durabilitatea scazuta este singurul neajuns al marmurei. Aceasta este un material destinat monumentelor funerare foarte utilizat in Romania, disponibil la un pret destul de accesibil. Tehnicile de prelucrare sunt avansate in tala noastra, rezultand intr-o oferta foarte variata si o perioada de executie foarte scazuta. Un mester priceput ar putea realiza un monument funerar din marmura chiar si in 2 zile.

Cum stabilesti bugetul pentru monumentul funerar?

Dupa cum se intampla de multe ori in viata, bugetul poate fi un factor decisiv in alegerea monumentului funerar. Daca nu l-ai stabilit inca si nici nu iti dai seama exact cum sa faci acest lucru, trebuie sa stii ca exista 3 factori de luat in considerare. 

Primul factor este materialul din care este realizat monumentul funerar, iar despre acesta am discutat deja. 

Al doilea factor este designul ales. Lucrarile mai complicate sunt, in general, mai costisitoare. 

Al treilea factor este reprezentat de dimensiunea locului de veci. In mod normal, locurile de veci din cimitir au o dimensiune standard de 1,2 metri. Totusi, exista si exceptii, cum ar fi cazul locurilor duble. Astfel, inainte de a comanda monumentul funerar ia in considerare daca acesta este pentru o singura persoana sau va fi asezat pe locul de veci al unei familii, chiar daca celalalt mormant nu este ocupat inca. 

Cat timp ai la dispoziție pentru alegerea monumentului funerar?

Monumentul funerar definitiv se pune pe mormânt la împlinirea unui an de la trecerea în nefiinta a persoanei dragi. Acesta este modul si momentul in care trebuie sa ii cinstim amintirea. 

Bineinteles, alegerea nu este intotdeauna usoara, insa este important sa stii ca indiferent ce alegi, nu va fi o alegere gresita. Atata timp cat alegi cu inima si transformi locul de veci intr-un loc in care sa iti gasesti pacea si sa fii mai aproape de cel ce a parasit lumea celor vii, nu ai cum sa faci o greseala. Totusi, daca ai nevoie de ajutor, nu ezita sa apelezi la specialisti.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button
Trimite
Raspuns rapid
Vrei sa iti trimitem Oferta Personalizata direct pe WhatsApp?
Powered by